Hobby

Co je potřeba k zavařování a sterilování

Co je potřeba k zavařování a sterilování

HRNEC
 Cínovaný s plechovým držákem na sklenice a s teploměrem. Jeho police musí těsně přiléhat.
STERILAČNÍ HRNEC TLAKOVÝ
Steriluje se pod tlakem za vyšších teplot. Vhodný je především pro sterilování masových konzerv. Sterilační doba se v něm podstatně zkracuje.
potřeby na zavařování
SKLENICE K STERILACI
Nejlépe velikost ¼, ½, 1, 2 a 5 l.
SKLENICE SE ZABROUŠENÝM OKRAJEM A VÍČKEM
                Nejlépe chytají a dobře drží.
SKLENICE S PLECHOVÝMBAJONETOVÝM UZÁVĚREM
                A s úzkou gumičkou, tzv. masovky. Když se láhev vkládá do sterilačního hrnce, nesmí se plechový uzávěr pevně utáhnout. Přitáhne se teprve po vyjmutí z hrnce, ještě zahorka.
SKLENICE SE ŽLABKEM NEZABROUŠENÉ
                Za války se začaly vyrábět v Německu a u nás, aby se ušetřily pracovní síly. Hůře chytají a velmi nesnadno se otevírají, jsou proto neúčelné.
GUMIČKY
                Musí být pružné. Natáhneme – li je na dvojnásobnou délku, nesmějí se přetrhnout a mají se vrátit do původního tvaru i velikosti. Mají mít hladký povrch, hrubozrnná guma špatně chytá a sklenice se otvírají.
PÉRA ZÁCHYTNÁ
                Mají být pružná, aby se víčka sice přitiskla, ale aby pára mohla unikat. Víčko musí mít jistou vůli.
domácí zavařeniny
PLECHOVÉ KONZERVY
                Jsou vhodné pro zavařování většího množství, zvláště ve venkovských domácnostech. Uzavírací systémy jsou různé. U některých typů se můžou víčka znovu použít, u některých musí být nová. Výhodou je, že se může zavařovat větší množství konzerv najednou, např. v kotli.
OTVÍRAČE SKLENIC
                Gumička ani víčko se nepoškodí.  Jsou vhodné, zvláště používáme – li sklenic se žlábkem. Jejich základní součástí je pevný tenký drát, který šroubkem nebo pákou vtlačujeme mezi gumu a sklo.
 POMŮCKY K VAŘENÍ MARMELÁD A DŽEMŮ
KASTROL
                Má rovné zesílené dno, aby se obsah stejnoměrně zahříval a nepřipaloval se. Vhodný materiál je kvalitní smalt, hliník, nerezavějící ocel. Kastrol má mít dvojnásobný obsah než zpracovávaná dávka marmelády.
VAŘEČKA
                S dlouhou rukojetí. Je dole seříznutá, aby dobře přiléhala ke dnu kastrolu.
ODPECKOVÁVAČ
Na třešně a na švestky.
NÁLEVKA NA MARMELÁDU, NÁLEVY
                Chrání hrdla sklenic, před znečištěním.
PAŘÁK NA OVOCNOU ŠŤÁVU
                U některých pařáků je výtok s hadičkou, takže šťáva stéká přímo do sklenic, které se ihned uzavřou.
vodní čerpadlo
STOJÁNEK
                Na cezení šťávy.
GUMOVÉ UZÁVĚRY LAHVÍ
                Přetáhnou se přes hrdlo láhve, kterou sterilně uzavřou.
LISOVACÍ STROJ
                 Na měkké ovoce.
ŽÍNĚNÉ SÍTO
                Nebo sítko z umělé hmoty a dřevěná houba.

Co je potřeba k zavařování a sterilování
5 (100%)1